sprawdzenie równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
godzil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 lut 2009, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

sprawdzenie równania

Post autor: godzil »

Witam, proszę o sprawdzenie czy dobrze liczę, mam równanie \(\displaystyle{ Z^{4}=( \sqrt{3} + i)^{6}}\), zacząłem rozwiązywać i nie wiem czy dobrze:
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + i)^{6} = (( \sqrt{3} + i)( \sqrt{3} + i)^{2})^{2} = (2( \sqrt{3} + i))^{2} = ( 2\sqrt{3} + i2)^{2} = 12 - 4 = 8}\)
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

sprawdzenie równania

Post autor: crimlee »

a może ze wzoru Moivre'a ?
godzil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 lut 2009, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

sprawdzenie równania

Post autor: godzil »

myślałem że żeby skorzystać z tego wzoru trzeba najpier to w ten sposób policzyć ? z tego wyznaczam kąt na płaszczyźnie Gaussa i podstawiam do \(\displaystyle{ -Zi}\) i wyliczam pierwiastki, dobrze rozumuje ?
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

sprawdzenie równania

Post autor: crimlee »

najpierw zamien prawa strone na postac tryg. potem podnies do potęgi 6. następnie wyciągnij pierwiastki 4-tego stopnia.
Śliwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 sty 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

sprawdzenie równania

Post autor: Śliwek »

Generalnie bardzo źle rozumujesz, bo:

\(\displaystyle{ {(\sqrt{3} \ + \ i)}^2 \neq \{\sqrt{3}}^2 \ + \ {i}^2}\)
tylko:
\(\displaystyle{ {(\sqrt{3} \ + \ i)}^2 \ = \ {\sqrt{3}}^2 \ + \ {i}^2 \ + \ 2i\sqrt{3}}\).

Rozwiązanie równania wygląda nastepująco:

przyjmijmy, że \(\displaystyle{ \sqrt{3} \ + \ i \ = \ b}\).

Zatem \(\displaystyle{ |b| \ = \ 2}\),
a \(\displaystyle{ \ctg \varphi \ = \sqrt{3}}\),
czyli \(\displaystyle{ \varphi \ = \frac{\pi}{6}}\).

Ze sprowadzenia do postaci trygonometrycznej i wzoru de Moivre'a mamy, że:
\(\displaystyle{ {b}^6 \ = \ {Z}^4 \ = \ {(\sqrt{3} \ + \ i)}^6 = {2}^6[\cos (6* \frac{\pi}{6}) \ + \ i \sin (6* \frac{\pi}{6})] \ = \ 64 (\cos \pi \ + \ i \sin \pi) \ = \ -64}\)

Wystarczy, więc rozwiązać równanie \(\displaystyle{ {Z}^4 \ = \ -64}\)
ODPOWIEDZ