Witam
Szukałem podobnego przykładu na forum ale nie znalazłem.Postanowiłem napisać
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ z^{3}-6z^{2}}\) +\(\displaystyle{ 6z-5=0}\) wiedząc,że jeden z pierwiastków tego równania spełnia warunki \(\displaystyle{ \left|z \right|=1}\)
i \(\displaystyle{ arg(z) = pi/3}\) Podaj rozwiązanie w postaci algebraicznej
Nie jestem pewien co do tej 1 mógłby ktoś mi to wytłumaczyć
dziękuje i Pozdrawiam
Równanie
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Równanie
Czyli jeden z pierwiastków ma postać:
\(\displaystyle{ z_0 = |z|(cos\frac{\pi}{3}+i\cdot sin\frac{\pi}{3})}\)
Wyznacz go, następnie podane równanie podziel przez \(\displaystyle{ z-z_0}\). Otrzymasz Równanie kwadratowe, z którym już myślę, żę sobie poradzisz.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ z_0 = |z|(cos\frac{\pi}{3}+i\cdot sin\frac{\pi}{3})}\)
Wyznacz go, następnie podane równanie podziel przez \(\displaystyle{ z-z_0}\). Otrzymasz Równanie kwadratowe, z którym już myślę, żę sobie poradzisz.
Pozdrawiam.