Postać wykładnicza na algebraiczną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
napspan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 8 lis 2007, o 21:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Postać wykładnicza na algebraiczną

Post autor: napspan »

potrzebuje zamienić ten wynik na postać algebraiczną zespoloną

\(\displaystyle{ - \frac{5}{ \sqrt{2} }e ^{-j45}}\)
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Postać wykładnicza na algebraiczną

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{5}}{2} \left[ \cos (-45)+j\sin (-45) \right]=-\frac{\sqrt{5}}{2} \left[ \frac{1}{\sqrt{2}}-j\frac{1}{\sqrt{2}} \right]=-\frac{\sqrt{5}}{2\sqrt{2}}+j\frac{\sqrt{5}}{2\sqrt{2}} = \\ \\ = -\frac{\sqrt{10}}{4}+j\frac{\sqrt{10}}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2009, o 20:54 przez meninio, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Postać wykładnicza na algebraiczną

Post autor: Lorek »

Yy, meninio, jakieś nowe mnożenie/odwracanie?
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Postać wykładnicza na algebraiczną

Post autor: meninio »

yyyyyyyyyyyyyyy chyba byłem nieprzytomny jak to robiłem......już poprawiłem
ODPOWIEDZ