Liczby zespolone. Przedstawić rozwiązanie na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adi1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RR
Podziękował: 19 razy

Liczby zespolone. Przedstawić rozwiązanie na płaszczyźnie

Post autor: adi1910 »

Mam problem z rozwiązywaniem tego typu równań z liczbami zespolonymi. Szczególną trudność sprawia mi ten pierwszy przykład. Mógłby mi to ktoś wyjaśnić lub pokazać jak takie coś rozwiązać?

a) \(\displaystyle{ \sqrt{z+\overline{z}^2}=\frac{1}{2}Imz}\)

b) \(\displaystyle{ Re(\frac{1}{2})=\frac{1}{4}}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ