Pierwiastki stopnia 6
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 48 razy
Pierwiastki stopnia 6
Jak znaleźć pierwiastki stopnia 6 z liczby \(\displaystyle{ (1-i)^{12}}\), czyli inaczej \(\displaystyle{ \sqrt[6]{ (1-i)^{12} }}\) (pierwiastki w postaci algebraicznej)
Pierwiastki stopnia 6
A próbowałeś ze wzoru na pierwiastki stopnia n z liczby zespolonej \(\displaystyle{ z \neq 0}\) o argumencie \(\displaystyle{ \varphi}\) ?
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Pierwiastki stopnia 6
\(\displaystyle{ z^6 = (1-i)^{12}}\)
Zgadujemy jedno rozwiązanie (pierwiastkując stopniem 6 obustronnie):
\(\displaystyle{ z = (1-i)^2 \ \iff \ z = 1-2i-1 = -2i}\)
Teraz korzystamy z tego, że mnożąc jeden z pierwiastków równania kolejno przez pierwiastki z jedności (w tym przypadku stopnia 6) otrzymamy wszystkie pierwiastki.
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[6]{1}}\) i wyniki przemnóż przez \(\displaystyle{ -2i}\).
Pzdr.
Zgadujemy jedno rozwiązanie (pierwiastkując stopniem 6 obustronnie):
\(\displaystyle{ z = (1-i)^2 \ \iff \ z = 1-2i-1 = -2i}\)
Teraz korzystamy z tego, że mnożąc jeden z pierwiastków równania kolejno przez pierwiastki z jedności (w tym przypadku stopnia 6) otrzymamy wszystkie pierwiastki.
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[6]{1}}\) i wyniki przemnóż przez \(\displaystyle{ -2i}\).
Pzdr.