pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
pierwiastki wielomianu
liczby zespolone z1, z2, ... , z9 są pierwiastkami wielomianu:
\(\displaystyle{ z^{9} +13 z^{8} +5 z - 2}\)
oblicz sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{9} (z_i)^{2}}\)
i teraz jak proponujecie poszukać te pierwiastki? jeśli tak to w jaki sposób?
no i mam pytanie czy jest możliwość szukania pierwiastków wielomianu w liczbach zespolonych w taki sam sposób jak pierwiastków wielomianu w liczbach rzeczywistych (chodzi o podzielniki wyrazu wolnego w wielomianie?)
\(\displaystyle{ z^{9} +13 z^{8} +5 z - 2}\)
oblicz sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{9} (z_i)^{2}}\)
i teraz jak proponujecie poszukać te pierwiastki? jeśli tak to w jaki sposób?
no i mam pytanie czy jest możliwość szukania pierwiastków wielomianu w liczbach zespolonych w taki sam sposób jak pierwiastków wielomianu w liczbach rzeczywistych (chodzi o podzielniki wyrazu wolnego w wielomianie?)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pierwiastki wielomianu
Nie trzeba szukać tych pierwiastków, wystarczy skorzystać ze wzorów Viete'a:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{9}z_{k}=13}\)
\(\displaystyle{ \sum_{1 \le i<j \le 9}z_{i}z_{j} =0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{9}(z_{k})^{2}=\left(\sum_{k=1}^{9}z_{k}\right)^{2}-2\sum_{1 \le i<j \le 9}z_{i}z_{j}=13^{2}-2\cdot 0=169}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{9}z_{k}=13}\)
\(\displaystyle{ \sum_{1 \le i<j \le 9}z_{i}z_{j} =0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{9}(z_{k})^{2}=\left(\sum_{k=1}^{9}z_{k}\right)^{2}-2\sum_{1 \le i<j \le 9}z_{i}z_{j}=13^{2}-2\cdot 0=169}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
pierwiastki wielomianu
Crizz, to co napisałem to zrozumiałem.
Mam jeszcze pytanie jest jakiś ogólny wzór na:
\(\displaystyle{ (a1+a2+...+an)^{2}}\)
-- 3 lutego 2009, 17:46 --
Mam teraz podobne zadanie:
Liczby zespolone a,b,c są pierwiastkami wielomianu:
\(\displaystyle{ w(z)= z^{3} +(1-2i)z +3-5i}\)
obliczyć wyznacznik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b&c\\c&a&b\\b&c&a\end{bmatrix}}\)
no i teraz dodając 2 wiersz do 1 wiersza oraz 3 wiersz do 1 wiersza otrzymam:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a+b+c&a+b+c&a+b+c\\c&a&b\\b&c&a\end{bmatrix}}\)
Następnie korzystając z wzorów Vieta mamy że nasze suma naszych pierwiastków a+b+c=0
zatem wyznacznik macierzy równy jest 0. Dobrze jest to zrobione?
oraz mam drugie pytanie jak w tym rówaniu mogą być 3 pierwiastki zespolone? skoro wiadomo, że zawsze skoro mamy pierwiastek "z" to mamy też "z sprzężone". Czyli nieparzysta ilość pierwiastków zespolonych jest nie możliwa.
-- 3 lutego 2009, 17:47 --
Mam jeszcze pytanie jest jakiś ogólny wzór na:
\(\displaystyle{ (a1+a2+...+an)^{2}}\)
-- 3 lutego 2009, 17:46 --
Mam teraz podobne zadanie:
Liczby zespolone a,b,c są pierwiastkami wielomianu:
\(\displaystyle{ w(z)= z^{3} +(1-2i)z +3-5i}\)
obliczyć wyznacznik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b&c\\c&a&b\\b&c&a\end{bmatrix}}\)
no i teraz dodając 2 wiersz do 1 wiersza oraz 3 wiersz do 1 wiersza otrzymam:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a+b+c&a+b+c&a+b+c\\c&a&b\\b&c&a\end{bmatrix}}\)
Następnie korzystając z wzorów Vieta mamy że nasze suma naszych pierwiastków a+b+c=0
zatem wyznacznik macierzy równy jest 0. Dobrze jest to zrobione?
oraz mam drugie pytanie jak w tym rówaniu mogą być 3 pierwiastki zespolone? skoro wiadomo, że zawsze skoro mamy pierwiastek "z" to mamy też "z sprzężone". Czyli nieparzysta ilość pierwiastków zespolonych jest nie możliwa.
-- 3 lutego 2009, 17:47 --
oraz prosze mi jeszcze odpowiedzieć na to pytanie powyżej.Atraktor pisze: no i mam pytanie czy jest możliwość szukania pierwiastków wielomianu w liczbach zespolonych w taki sam sposób jak pierwiastków wielomianu w liczbach rzeczywistych (chodzi o podzielniki wyrazu wolnego w wielomianie?)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ \left(\sum_{k=1}^{n}a_{k}\right)^{2}= \sum_{k=1}^{n}a_{k}+2 \cdot \sum_{1 \le i<j \le n}a_{i}a_{j}}\)Atraktor pisze:
Mam jeszcze pytanie jest jakiś ogólny wzór na:
\(\displaystyle{ (a1+a2+...+an)^{2}}\)
Każdy wielomian rzeczywisty nieparzystego stopnia ma pierwiastek rzeczywisty, wynika to np. z twierdzenia Darboux: wielomian nieparzystego stopnia dąży na jednym krańcu dziedziny do plus, a na drugim krańcu do minus nieskończoności, czyli gdzieś osiąga wartość ujemną, a gdzieś dodatnią, skoro przechodzi przez wszystkie wartości pośrednie, to także przez zero. Wniosek: każdy wielomian nieparzystego stopnia ma rzeczywiste miejsce zerowe.Atraktor pisze: oraz mam drugie pytanie jak w tym rówaniu mogą być 3 pierwiastki zespolone? skoro wiadomo, że zawsze skoro mamy pierwiastek "z" to mamy też "z sprzężone". Czyli nieparzysta ilość pierwiastków zespolonych jest nie możliwa.
Dobrze.Atraktor pisze:
Mam teraz podobne zadanie:
Liczby zespolone a,b,c są pierwiastkami wielomianu:
\(\displaystyle{ w(z)= z^{3} +(1-2i)z +3-5i}\)
obliczyć wyznacznik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b&c\\c&a&b\\b&c&a\end{bmatrix}}\)
no i teraz dodając 2 wiersz do 1 wiersza oraz 3 wiersz do 1 wiersza otrzymam:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a+b+c&a+b+c&a+b+c\\c&a&b\\b&c&a\end{bmatrix}}\)
Następnie korzystając z wzorów Vieta mamy że nasze suma naszych pierwiastków a+b+c=0
zatem wyznacznik macierzy równy jest 0. Dobrze jest to zrobione?
Wątpię, nigdy się nad tym nie zastanawiałemAtraktor pisze:oraz prosze mi jeszcze odpowiedzieć na to pytanie powyżej.Atraktor pisze: no i mam pytanie czy jest możliwość szukania pierwiastków wielomianu w liczbach zespolonych w taki sam sposób jak pierwiastków wielomianu w liczbach rzeczywistych (chodzi o podzielniki wyrazu wolnego w wielomianie?)
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
pierwiastki wielomianu
Cytuję notkę z wykładu:Atraktor pisze:no i mam pytanie czy jest możliwość szukania pierwiastków wielomianu w liczbach zespolonych w taki sam sposób jak pierwiastków wielomianu w liczbach rzeczywistych (chodzi o podzielniki wyrazu wolnego w wielomianie?)
"Jeśli \(\displaystyle{ W(z)}\) jest wielomianem zmiennej zespolonej o współrzędnych rzeczywistych i \(\displaystyle{ z_0}\) jest pierwiastkiem całkowitym wielomianu \(\displaystyle{ W}\), to \(\displaystyle{ z_0}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ a_0}\)." (<- wyraz wolny)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
pierwiastki wielomianu
Dedemonn a kiedy liczba zespolona jest dzielnikiem liczby rzeczywistej?
bo np mamy
\(\displaystyle{ X^{2}+1}\)
x1=i
x2=-i
dzieląc np \(\displaystyle{ \frac{1}{i}}\) otrzymuję -i. zatem mogę stwierdzić że i jest dzielnikiem liczby 1?
bo np mamy
\(\displaystyle{ X^{2}+1}\)
x1=i
x2=-i
dzieląc np \(\displaystyle{ \frac{1}{i}}\) otrzymuję -i. zatem mogę stwierdzić że i jest dzielnikiem liczby 1?