układ równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

układ równań

Post autor: Atraktor »

para (x,y) liczb rzeczywistych jest rozwiązaniem układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{3} -3xy^{2}=5 \\ 3x^{2}y-y^{3} = 12 \end{cases}}\)
Korzystając z liczb zespolonych obliczyć:
\(\displaystyle{ x^{2} +y^{2}}\)

mam tutaj pytanie w jaki sposób skorzystać z tych liczb zespolonych?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

układ równań

Post autor: Lorek »

Niech \(\displaystyle{ z=x+yi}\), wtedy \(\displaystyle{ \Re (z^3)=x^3-3xy^2,\;\Im (z^3)=3x^2y-y^3}\) a szukany jest \(\displaystyle{ |z|^2=x^2+y^2}\)
ODPOWIEDZ