liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
puenti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2009, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

liczby zespolone

Post autor: puenti »

Witam!
Mam pytanie, jak obliczyć korzystając z liczb zespolonych \(\displaystyle{ sin \frac{ \prod}{8}}\) oraz \(\displaystyle{ cos \frac{ \prod}{8}}\) ?
Z góry dziekuje za podpowiedź.

puenti
Ostatnio zmieniony 4 lut 2009, o 01:15 przez puenti, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

liczby zespolone

Post autor: soku11 »

No mozna np tak:
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{8}=\Im \left( \cos \frac{\pi}{8}+i\sin \frac{\pi}{8}\right)=
\Im \left( \frac{ e^{i\frac{\pi}{8}} + e^{-i\frac{\pi}{8}} }{2} \right)=
\Im \left( \frac{e^{i\frac{\pi}{4}\cdot \frac{1}{2}}+e^{-i\frac{\pi}{4}\cdot \frac{1}{2}} }{2} \right)=
\Im \left( \frac{\sqrt{e} e^{i\frac{\pi}{4}}+\frac{1}{\sqrt{e}}e^{-i\frac{\pi}{4}} }{2} \right)=
\Im \left( \frac{\sqrt{e} (\frac{\sqrt{2}}{2}+i\frac{\sqrt{2}}{2})+\frac{1}{\sqrt{e}}(\frac{\sqrt{2}}{2}-i\frac{\sqrt{2}}{2}) }{2} \right)=
\frac{ \sqrt{e}\sqrt{2}-\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{e}} }{4}=
\frac{ \sqrt{2e}-\frac{\sqrt{2e}}{e} }{4}=
\frac{ e\sqrt{2e}-\sqrt{2e} }{4e}=
\frac{ \sqrt{2e}(e-1) }{4e}}\)



Analogicznie dla cosinusa.
Nie wiem czy o to chodzilo...

Pozdrawiam.
puenti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2009, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

liczby zespolone

Post autor: puenti »

soku11 pisze:No mozna np tak:
(...)
Nie wiem czy o to chodzilo...

Dzięki za rozwiązanie.
Czy nie da się tego rozwiązać by w wyniku nie występowała liczba Eulera.

Pozdrawiam
puenti
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczby zespolone

Post autor: Lorek »

Tak właściwie to tego e tam w ogóle nie powinno być (przynajmniej w końcowym wyniku), bo wynik musi być liczbą algebraiczną.
puenti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2009, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

liczby zespolone

Post autor: puenti »

Czyli jak do tego się zabrać?

Wiem tylko tyle, że

\(\displaystyle{ sin \frac{ \pi}{8}{=}\frac{1}{2} \sqrt{2- \sqrt{2} }}\)

\(\displaystyle{ cos \frac{ \pi}{8}{=}\frac{1}{2} \sqrt{2+ \sqrt{2} }}\)

ale jak do tego dojść???

Pozdrawiam
puenti
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczby zespolone

Post autor: Lorek »

Noo np. tak
\(\displaystyle{ z=x+yi=\cos \frac{\pi}{8}+i\sin \frac{\pi}{8}\\z^2=x^2-y^2+2xyi=\cos \frac{\pi}{4}+i\sin\frac{\pi}{4}}\)

no i jest układ
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-y^2=\frac{\sqrt{2}}{2}\\2xy=\frac{\sqrt{2}}{2}\end{cases}}\)
puenti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2009, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

liczby zespolone

Post autor: puenti »

Lorek pisze:
no i jest układ
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-y^2=\frac{\sqrt{2}}{2}\\2xy=\frac{\sqrt{2}}{2}\end{cases}}\)
teraz już wszystko jasne:)
dzięki.

Pozdrawiam
puenti
ODPOWIEDZ