Witam wszystkich mam problem z policzeniem pierwiastka z (1-i)
sqrt{1-i} =
bardzo proszę o szybką odpowiedź pozdrawiam Sylwek-- 30 sty 2009, o 18:44 --\(\displaystyle{ \sqrt{1-i}}\)
obliczyc pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
obliczyc pierwiastek
\(\displaystyle{ \sqrt{1-i} = a+bi \ \ \slash^2 \\
1-i = a^2-b^2+2abi}\)
Porównujemy części rzeczywiste i urojone:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 = a^2-b^2 \\ -1 = 2ab \end{cases}}\)
Rozwiąż ten układ równań, a otrzymasz 2 pary liczb a,b , czyli 2 pierwiastki postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) .
Pzdr.
1-i = a^2-b^2+2abi}\)
Porównujemy części rzeczywiste i urojone:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 = a^2-b^2 \\ -1 = 2ab \end{cases}}\)
Rozwiąż ten układ równań, a otrzymasz 2 pary liczb a,b , czyli 2 pierwiastki postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) .
Pzdr.