jak moge obliczyc takie wyrazenie?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnawa Dolna
- Podziękował: 2 razy
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
prosze o wskazowki jak mam liczyc wyrazenia tego typu:
\(\displaystyle{ (1+i)^{25}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ \left( -1 -i \sqrt{3} \right) ^{15}}{(1 + i)^{20}}}\)
\(\displaystyle{ (1+i)^{25}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ \left( -1 -i \sqrt{3} \right) ^{15}}{(1 + i)^{20}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnawa Dolna
- Podziękował: 2 razy
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
czyli
\(\displaystyle{ z=\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{25} \left( \cos 25 \cdot \frac{\pi}{4} + i \sin 25 \cdot \frac{\pi}{4} \right) = z^{25}}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{25} \left( \cos 25 \cdot \frac{\pi}{4} + i \sin 25 \cdot \frac{\pi}{4} \right) = z^{25}}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 18:47 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
Myślisz dobrze, ale TeX Ci nie służy .
\(\displaystyle{ (1+i)^{25}=\sqrt{2}^{25} \left( \cos \left( \frac{25\pi}{4} \right) +i\sin \left( \frac{25\pi}{4} \right) \right)}\)
Dalej stosujesz wzory redukcyjne i upraszczasz:
\(\displaystyle{ (1+i)^{25}=\sqrt{2}^{25} \left( \cos \left( \frac{\pi}{4} \right) +i\sin \left( \frac{\pi}{4} \right) \right) = \sqrt{2}^{25}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}+i\sqrt{2}^{25}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}= \sqrt{2}^{24}+i\sqrt{2}^{24}}\)
W drugim przykładzie licznik i mianownik doprowadzisz sobie do takiej ładnej postaci i wykonasz dzielenie.
\(\displaystyle{ (1+i)^{25}=\sqrt{2}^{25} \left( \cos \left( \frac{25\pi}{4} \right) +i\sin \left( \frac{25\pi}{4} \right) \right)}\)
Dalej stosujesz wzory redukcyjne i upraszczasz:
\(\displaystyle{ (1+i)^{25}=\sqrt{2}^{25} \left( \cos \left( \frac{\pi}{4} \right) +i\sin \left( \frac{\pi}{4} \right) \right) = \sqrt{2}^{25}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}+i\sqrt{2}^{25}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}= \sqrt{2}^{24}+i\sqrt{2}^{24}}\)
W drugim przykładzie licznik i mianownik doprowadzisz sobie do takiej ładnej postaci i wykonasz dzielenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
A dlaczego mamy właśnie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\), a nie np. \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)?
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
Policz sinus z \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) i zobacz, że się nie zgadza
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
Widzę, że się nie zgadza. Chodzi mi o to, skąd wiemy, że pasuje \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\)?
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
np z wykresu tej liczby zespolonej naniesionej na płaszczyznę \(\displaystyle{ R ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
jak moge obliczyc takie wyrazenie?
A jak mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \left(\frac{1- i\sqrt{3} }{1-i}\right) ^{100}}\), to stosować wzór Moivre'a oddzielnie dla licznika i mianownika?
\(\displaystyle{ \left(\frac{1- i\sqrt{3} }{1-i}\right) ^{100}}\), to stosować wzór Moivre'a oddzielnie dla licznika i mianownika?