Obliczyć. Dzielenie liczb zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kombajnista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WKG
Podziękował: 13 razy

Obliczyć. Dzielenie liczb zespolonych.

Post autor: Kombajnista »

Obliczyć
\(\displaystyle{ \frac{1+i}{1-i}}\)

Wynik "i".
Widzę że po wymnożeniu mianownika przez "i" wychodzi licznik, ale nie wiem jak to zrobić odwrotnie...
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Obliczyć. Dzielenie liczb zespolonych.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ =\frac{(1+i)^{2}}{(1-i)(1+i)}=\frac{1+2i+i^{2}}{1-i^{2}}=i}\)
ODPOWIEDZ