Liczba zespolona do potegi 12 - jak w postaci kanonicznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
WALDI1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Liczba zespolona do potegi 12 - jak w postaci kanonicznej

Post autor: WALDI1988 »

Mam pewien problem z ta liczba zespolona i mam polecenie przedstaw ja w posatci kanonicznej :
\(\displaystyle{ ( \frac{ \sqrt{3}- i }{ \sqrt{2} + \sqrt{2} i} ^{12} = ?}\)
zajołem sie liczba podniesiona do potegi dwunastej tzn pomnożylem mianownik przez sprzezenie mianownika i otrzymałem takie coś :
\(\displaystyle{ ( \frac{( \sqrt{6}- \sqrt{2} ) - ( \sqrt{2}+ \sqrt{6})i }{4} ) ^{12}}\) normalnie skorzystał bym ze wzoru i doprowadził do postaci trygonometrycznej i co potem zamienic ja na kanoniczna? Nie da sie prosciej?
ODPOWIEDZ