\(\displaystyle{ z^{4}+1=0}\)
to pewnie proste, ale ja nie mam pojęcia jak to zrobić jeśli można prosić o wytłumaczenie co i jak
z góry dzięki za pomoc
Rozwiązać równanie
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Rozwiązać równanie
Niech
\(\displaystyle{ z^4+1=0\iff z^4+2z^2+1 - 2z^2=0}\)
Stad:
\(\displaystyle{ (z^2+1)^2-2z^2=0\\
(z^2-\sqrt{2}z+1)(z^2+\sqrt{2}z+1)=0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ z^2-\sqrt{2}z+1)=0 \quad \vee \quad z^2+\sqrt{2}z+1=0}\)
itd...
alternatywny sposób
\(\displaystyle{ z^4=-1}\)
Stad:
\(\displaystyle{ -1=\cos{\pi}+i\sin{\pi}}\)
i dalej ze wzoru De Moivre'a
\(\displaystyle{ z^4+1=0\iff z^4+2z^2+1 - 2z^2=0}\)
Stad:
\(\displaystyle{ (z^2+1)^2-2z^2=0\\
(z^2-\sqrt{2}z+1)(z^2+\sqrt{2}z+1)=0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ z^2-\sqrt{2}z+1)=0 \quad \vee \quad z^2+\sqrt{2}z+1=0}\)
itd...
alternatywny sposób
\(\displaystyle{ z^4=-1}\)
Stad:
\(\displaystyle{ -1=\cos{\pi}+i\sin{\pi}}\)
i dalej ze wzoru De Moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiązać równanie
wielkie dzieki, gdybys mogl mi jeszcze napisac rozwiazania wedlug 1 i 2 sposobu, zebym sprawdzil czy dobrze zrobilem, to bede wdzieczny ;D