Podnoszenie liczby zespolonej do potęgi .

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zjemcie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 sty 2009, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Podnoszenie liczby zespolonej do potęgi .

Post autor: zjemcie »

A więc tak :

\(\displaystyle{ {\left(z+1 \right)}^{10}

\left|z \right| = \sqrt{2}

cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}

sin \alpha =\frac{ \sqrt{2} }{2}

z^{10} = {\left|z \right|}^{10}(cosn \alpha +isinn \alpha})}\)


Co dalej ?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Podnoszenie liczby zespolonej do potęgi .

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{4}}\)
ODPOWIEDZ