Obliczyć residuum funkcji

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
debianek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2008, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Obliczyć residuum funkcji

Post autor: debianek89 »

Dostałem takie zadanie, tylko nie wiem jak w ogóle je zrobić;/
Obliczyć \(\displaystyle{ res_{z_{0} \to 2}\frac{z^{3}+6 \cdot z+1}{(z-2)^{3}}}\)
Awatar użytkownika
Vigl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno/Kraków
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 67 razy

Obliczyć residuum funkcji

Post autor: Vigl »

35492.htm
Jest taki wzór, z którego możesz znaleźć residuum od razu w takim wypadku.
debianek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2008, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Obliczyć residuum funkcji

Post autor: debianek89 »

A może mi ktoś to jednak rozwiązać? Bo nie umiem tego do końca skapować;/
Awatar użytkownika
Vigl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno/Kraków
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 67 razy

Obliczyć residuum funkcji

Post autor: Vigl »

\(\displaystyle{ res[\frac{z^3+6z+1}{(z-2)^3};z_0=2]=\lim_{z\to 2}\frac{1}{2!}\frac{d^2}{dz^2}(z^3+6z+1)=\lim_{z\to 2}\frac{1}{2}6z=6}\)
debianek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2008, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Obliczyć residuum funkcji

Post autor: debianek89 »

a co się stało z tym \(\displaystyle{ (z-2)^{3}}\) oraz skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{1}{2!}}\)?
Awatar użytkownika
Vigl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno/Kraków
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 67 razy

Obliczyć residuum funkcji

Post autor: Vigl »

debianek89 pisze:a co się stało z tym \(\displaystyle{ (z-2)^{3}}\) oraz skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{1}{2!}}\)?
Przyjrzyj się najpierw uważnie temu wzorowi (w tym linku, który Ci podałem jest jednym z pierwszych), a dopiero później zadawaj pytania w stylu "dlaczego ten wzór jest smutny?".
ODPOWIEDZ