Witam,
Mam pytanie, czy \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta } = \pm i}\). Prawda czy falsz? Prawda jest wtedy gdy liczba pod pierwiastkiem jest ujemna. Ale ta delta do czego sie odnosi?
Prawda czy falsz. Pierwiastek z delty = +_i?
Prawda czy falsz. Pierwiastek z delty = +_i?
ta delta ma znaczenie. jaka jest w Twoim przykladzie ta delta?
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Prawda czy falsz. Pierwiastek z delty = +_i?
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \pm 1 \Leftrightarrow \Delta=-1}\).
Zdanienie nie jest twierdzeniem. Jego wartość logiczna zależy od rozpatrywanego przypadku.
Zdanienie nie jest twierdzeniem. Jego wartość logiczna zależy od rozpatrywanego przypadku.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, o 17:56 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawda czy falsz. Pierwiastek z delty = +_i?
Czyli tak jak pisalem wyzej, jesli \(\displaystyle{ \sqrt{a} a < 0 \Rightarrow \sqrt{a} = \pm i}\)??
miodzio1988 wlasnie nie ma nic na ten temat, trzeva okreslisc prawda czy falsz dla tego przykladu.
miodzio1988 wlasnie nie ma nic na ten temat, trzeva okreslisc prawda czy falsz dla tego przykladu.
Prawda czy falsz. Pierwiastek z delty = +_i?
niech a=-4
\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=-2i \vee 2i}\) zdanie zatem nie jest prawdziwe.
\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=-2i \vee 2i}\) zdanie zatem nie jest prawdziwe.