wzór de Moivre

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

wzór de Moivre

Post autor: piasektt »

Witam
Jak rozwiązywać tego typu przykłady:\(\displaystyle{ (\sin\frac{\pi}{12}-i\cos\frac{\pi}{12}})^1^8}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wzór de Moivre

Post autor: Lorek »

1. Zamienić na postać trygonometryczną korzystając ze wzorów redukcyjnych
2. Skorzystać ze wzoru de Moivre'a
ODPOWIEDZ