Nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem więc proszę o rzetelną odpowiedź (może mi sraczka minie):
1.
\(\displaystyle{ z ^{2} + (-4-4i)*z+(1+8i)=0}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{z+3i}{z-2}= \frac{1+5i}{-2+i}}\)
zadanka z koła na budownictwie na PWR
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
zadanka z koła na budownictwie na PWR
1.
\(\displaystyle{ \Delta=(-4-4i)^2-4(1+8i)=16+32i+16i^2-4-32i=-4 \\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{-4}=2i}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ z=\frac{4+4i+2i}{2}=2+3i \ \vee \ z=\frac{4+4i-2i}{2}=2+i}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(-4-4i)^2-4(1+8i)=16+32i+16i^2-4-32i=-4 \\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{-4}=2i}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ z=\frac{4+4i+2i}{2}=2+3i \ \vee \ z=\frac{4+4i-2i}{2}=2+i}\)