Rozwiazac rownanie w zbiorze liczb zespolonych
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Rozwiazac rownanie w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z(z^2-2iz+1)=0\\
\\
\Delta=-8\\
\sqrt{\Delta}= \sqrt{-8} =2 \sqrt{2}i \vee - 2 \sqrt{2}i\\}\)
\(\displaystyle{ z_0=0\\
z_1=(1- \sqrt{2})i\\
z_2=(1+ \sqrt{2})i}\)
\\
\Delta=-8\\
\sqrt{\Delta}= \sqrt{-8} =2 \sqrt{2}i \vee - 2 \sqrt{2}i\\}\)
\(\displaystyle{ z_0=0\\
z_1=(1- \sqrt{2})i\\
z_2=(1+ \sqrt{2})i}\)