Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Superman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 lip 2008, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 5 razy

Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej.

Post autor: Superman »

\(\displaystyle{ \left| z^{4}+ z^{3} - iz -i \right| \ge \left| z^{3} - i \right|}\)

W ogóle nie mam pomysłu co z tym zrobić... Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ |(z^3-i)(z+1)|\ge |z^3-i|\\|z^3-i|(|z+1|-1)\ge 0 \iff |z+1|-1\ge 0}\)
ODPOWIEDZ