Zamiana na postać trygonometryczną + potęgi + dzielenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Camill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 12 lis 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana na postać trygonometryczną + potęgi + dzielenie

Post autor: Camill »

Zadanko wygląda tak:

\(\displaystyle{ \frac{(1-i \sqrt{3} )^{6}}{(-1+i \frac{ \sqrt{3} }{2} )^{4}}}\)

Standardowo to bym sobie zamienił górę na postać trygonometryczną, dół, podniósł oba do potęg, a potem podzielił, ale co mam zrobić jeśli w mianowniku wychodzi mi
\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{ \sqrt{21} }{7}}\)
a
\(\displaystyle{ \cos \varphi = - \frac{2 \sqrt{7} }{7}}\)?

Bo to trochę burzy mój światopogląd na rozwiązanie tego w tym momencie
Parton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 gru 2008, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 10 razy

Zamiana na postać trygonometryczną + potęgi + dzielenie

Post autor: Parton »

A kto Ci każe zamieniać na postać trygonometryczną? Możesz po prostu wymnożyć, a potem podzielić. No chyba, że treść zadania jest zamień na postać trygonometryczną, a wtedy to co innego.
ODPOWIEDZ