Pierwiastek z liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Pierwiastek z liczby zespolonej
Witam, w zbiorze Krysickiego i Włodarskiego pojawiają się zadania jak w temacie, z tym że po sprowadzeniu "z" do postaci trygonometrycznej, nie da się określić jasno kąta "fi", tzn. cos i sin wychodzą np. odpowiednio 0,6 i 0,8. Teoretycznie można z tablic coś przyjąć, ale wtedy nie wyjdzie 'ładnie' a ładnie ma wyjść... Przykładowo z tym zadaniem mam problem:
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\)
a wynik:
\(\displaystyle{ \pm (1-2i)}\)
Będę wdzięczny za cenne spostrzeżenia...
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\)
a wynik:
\(\displaystyle{ \pm (1-2i)}\)
Będę wdzięczny za cenne spostrzeżenia...
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebnica
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
Pierwiastek z liczby zespolonej
ustalam sobie że to co napisałeś równa się jakiejś liczbie z, czyli niech z=a+bi, gdzie a i b należą do rzeczywistych
teraz podnoszę obie strony do kwadratu i otrzymuje
\(\displaystyle{ -3-4i= (a+bi)^{2}}\)
\(\displaystyle{ czyli -3-4i=a^{2}-b^{2} +2bi}\)
aby liczby zespolone były równe muszą się równać ich części zespolony i rzeczywiste
czyli
\(\displaystyle{ -3= a^{2}+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ -4=2ab wyznaczam powiedzmy a= \frac{-2}{b}}\)
i podstawiam do pierwszego \(\displaystyle{ -3= 4/b^{2}+b^{2}}\)
po pomożeniu przez \(\displaystyle{ b^{2}}\) i podstawieniu \(\displaystyle{ w=b^{2}}\)
otrzymuję \(\displaystyle{ w^{2} -3w-4=0}\)
pierwiastki tego równanie to w1=-1, w2=4, pierwszy odpada bo przeszliśmy na liczby rzeczywiste(podczas porównywania części rzecz. i urojonych)
więc
\(\displaystyle{ b^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ b1=2, b2=-2
a1=-1, a2=1}\)
wsio
teraz podnoszę obie strony do kwadratu i otrzymuje
\(\displaystyle{ -3-4i= (a+bi)^{2}}\)
\(\displaystyle{ czyli -3-4i=a^{2}-b^{2} +2bi}\)
aby liczby zespolone były równe muszą się równać ich części zespolony i rzeczywiste
czyli
\(\displaystyle{ -3= a^{2}+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ -4=2ab wyznaczam powiedzmy a= \frac{-2}{b}}\)
i podstawiam do pierwszego \(\displaystyle{ -3= 4/b^{2}+b^{2}}\)
po pomożeniu przez \(\displaystyle{ b^{2}}\) i podstawieniu \(\displaystyle{ w=b^{2}}\)
otrzymuję \(\displaystyle{ w^{2} -3w-4=0}\)
pierwiastki tego równanie to w1=-1, w2=4, pierwszy odpada bo przeszliśmy na liczby rzeczywiste(podczas porównywania części rzecz. i urojonych)
więc
\(\displaystyle{ b^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ b1=2, b2=-2
a1=-1, a2=1}\)
wsio
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Pierwiastek z liczby zespolonej
Danke, wystarczyłaby metoda, bo w Twoich obliczeniach się pogubiłem, ale sam sposób fajny i wychodzi...;]
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Pierwiastek z liczby zespolonej
A gdyby odwrócić sytuację i próbować podnosić do potęgi którejś tam liczbę zespoloną, z tym że podobnie jak w moim pierwszym przykładzie nie dałoby się jej zamienić na wersję trygonometryczną? Mam nadzieję, że takich zadań nie ma, albo się ich nie rozwiązuje na kartce papieru...;]
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebnica
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
Pierwiastek z liczby zespolonej
podnosisz normalnie do potęgi...
Wiesz podnoszenie do potęgi nie jest aż takie skomplikowane<szczególnie jak się korzysta z trójkąta Pascala czy czegoś podobnego>
Z tego co pamiętam potęguje się np. jak masz wyznaczyć cos4x w zależnosci od innych cosinusów i sinusów. A tak to raczej do 3,4 potęgi są zadanka najwyżej(głównie)
Wiesz podnoszenie do potęgi nie jest aż takie skomplikowane<szczególnie jak się korzysta z trójkąta Pascala czy czegoś podobnego>
Z tego co pamiętam potęguje się np. jak masz wyznaczyć cos4x w zależnosci od innych cosinusów i sinusów. A tak to raczej do 3,4 potęgi są zadanka najwyżej(głównie)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Pierwiastek z liczby zespolonej
Chyba faktycznie podnoszenie do potęgi z trójkąta nie będzie niemądre w takich przypadkach:) Dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 sty 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszwa
Pierwiastek z liczby zespolonej
Oczywiscie wynik wyszedl dobry , ale nie rozumiem jak "posegregować" te dodatnie i ujemne wyniki ...
Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie.
\(\displaystyle{ b^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ b_1=2, b_2=-2\\
a_1=-1, a_2=1}\)
Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie.
\(\displaystyle{ b^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ b_1=2, b_2=-2\\
a_1=-1, a_2=1}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2011, o 16:32 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\', indeks dolny - '_{}'.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\', indeks dolny - '_{}'.
Pierwiastek z liczby zespolonej
No rozwiązaniem tego rownania są dwie liczby. Te dwie liczby pozniej wstawiasz do ukladu rownan ( wczesniejszego) otrzymując dwie pary rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 sty 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszwa
Pierwiastek z liczby zespolonej
Teoretycznie tak , lecz nie potrafię tego zrozumieć .
Po rozwiązaniu równiania kwadratowego , delta i 2 pierwiastki gdzie wychodzi jeden pierwiastek ujemny którego odrzucamy . Pierwiastek dodatni wstawiamy do początkowego równiania i wychodzą mi tylko dodatnie współczynniki a i b.
Jeśli można proszę o pokazanie końcowej fazy tego przykładu ( obliczenia ) oraz pare słów komentarza .
Z góry dziękuje . Pozdrawiam
Po rozwiązaniu równiania kwadratowego , delta i 2 pierwiastki gdzie wychodzi jeden pierwiastek ujemny którego odrzucamy . Pierwiastek dodatni wstawiamy do początkowego równiania i wychodzą mi tylko dodatnie współczynniki a i b.
Jeśli można proszę o pokazanie końcowej fazy tego przykładu ( obliczenia ) oraz pare słów komentarza .
Z góry dziękuje . Pozdrawiam
Pierwiastek z liczby zespolonej
Nie. Ktore to niby poczatkowe rownanie jest?Pierwiastek dodatni wstawiamy do początkowego równiania i wychodzą mi tylko dodatnie współczynniki a i b.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 sty 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszwa
Pierwiastek z liczby zespolonej
\(\displaystyle{ -3= a^{2}+b^{2}}\)
Tutaj podstawiam . Prosiłbym bardzo o wyjaśnienie ..
Tutaj podstawiam . Prosiłbym bardzo o wyjaśnienie ..
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 sty 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszwa
Pierwiastek z liczby zespolonej
miodzio1988 pisze:No to wstaw co Ci wyszlo teraz. czego nie rozumiesz?
wyszło mi \(\displaystyle{ b=2}\) i po podstawieniu wychodzi \(\displaystyle{ a=1}\)
skąd tam -2 i -1 ??
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 12:37 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Klamra zamykająca zapis w LaTeXu to[/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Klamra zamykająca zapis w LaTeXu to
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 sty 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszwa
Pierwiastek z liczby zespolonej
miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ -3= a^{2}-b^{2}}\)
tak winno byc
podstwiam za \(\displaystyle{ b^{2}}\) . 4 i wychodzi a=1