Równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
eaglefly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 25 mar 2008, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 16 razy

Równanie

Post autor: eaglefly »

\(\displaystyle{ z^{2} = -3 + 4j}\)
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Równanie

Post autor: meninio »

Załóżmy, że: \(\displaystyle{ z=a+jb}\)

Wtedy równanie wygląda następująco:
\(\displaystyle{ (a+jb)^2=-3+j4 \\ \\ a^2+j2ab-b^2=-3+j4 \\ \\ (a^2-b^2)+j2ab=-3+j4}\)
Powyższa równość generuje następujący układ warunków:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=-3 \\ 2ab=4 \end{cases}}\)
Po rozwiązaniu dostajemy następujące pary:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=1 \\ b=2 \end{cases} \vee \begin{cases} a=-1 \\ b=-2 \end{cases}}\)
Czyli istnieją dwie liczby zespolone spełniające wejściowe równanie:

\(\displaystyle{ z=1+j2 \vee z=-1-j2}\)
ODPOWIEDZ