Pierwiastki do sprawdzenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
michalkas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 sty 2009, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew

Pierwiastki do sprawdzenia

Post autor: michalkas »

Proszę o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ \sqrt[5]{-1- \sqrt{3}i }}\)

\(\displaystyle{ z=-1- \sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ \left|z \right|= \sqrt{4}=2}\)
\(\displaystyle{ cos \phi=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \phi=- \frac{ \sqrt{3} }{2} \Rightarrow \phi= \frac{4\pi}{3}}\)

\(\displaystyle{ z_{0}= \sqrt[5]{2}(cos \frac{4\pi}{15} + isin \frac{4\pi}{15})}\)

\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt[5]{2}(cos \frac{10\pi}{15} + isin \frac{10\pi}{15})}\)

\(\displaystyle{ z_{2}= \sqrt[5]{2}(cos \frac{16\pi}{15} + isin \frac{16\pi}{15})}\)

\(\displaystyle{ z_{3}= \sqrt[5]{2}(cos \frac{22\pi}{15} + isin \frac{22\pi}{15})}\)

\(\displaystyle{ z_{4}= \sqrt[5]{2}(cos \frac{28\pi}{15} + isin \frac{28\pi}{15})}\)
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Pierwiastki do sprawdzenia

Post autor: Ptaq666 »

Nie widzę błędów
ODPOWIEDZ