Mam takie zadanie i nie potrafię je wyliczyć. Liczę, ale wychodzą mi błędne wyniki.
Zadanie
Znajdź liczbę zespoloną z spełniającą równanie
a) z + |z| = 3 + 2i
b) re(z) + 2*z + 3*im(z) = 4 +5i
Wyniki powinny być
a) z = 5/6 + 2i
b) z = -7/6 + 2.5i
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pokazał mi cały tok rozwiązywania.
Liczby zespolone zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone zadanie
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, o 13:19 przez Wedrowczyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Liczby zespolone zadanie
\(\displaystyle{ z + |z| = 3 + 2i\\
a+bi+\sqrt{a^2+b^2}=3+2i b=2\\
a+\sqrt{a^2+4}=3\\
\sqrt{a^2+4}=3-a|^2\\
a^2+4=9-6a+a^2\\
a=\frac{5}{6}\\}\)
a+bi+\sqrt{a^2+b^2}=3+2i b=2\\
a+\sqrt{a^2+4}=3\\
\sqrt{a^2+4}=3-a|^2\\
a^2+4=9-6a+a^2\\
a=\frac{5}{6}\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: leżajsk
- Podziękował: 2 razy
Liczby zespolone zadanie
Czy takie zadanie rozwiązuje się podobnie tzn:
za z podstawiam a+bi a za\(\displaystyle{ \left|z \right|}\) podstawiam \(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2} +b^{2} }}\)
i ogólnie potrzebuje obliczyć wartości a i b?
Mam na myśli takie zadanie:
"Znajdź rozwiązanie w dziedzinie liczb zespolonych"
\(\displaystyle{ z^{2} +(1+2i)z + (i - 1) = 0}\)
Jeśli tak to też byłbym wdzięczny za przeprowadzenie mnie przez dokładny tok rozwiązywania
za z podstawiam a+bi a za\(\displaystyle{ \left|z \right|}\) podstawiam \(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2} +b^{2} }}\)
i ogólnie potrzebuje obliczyć wartości a i b?
Mam na myśli takie zadanie:
"Znajdź rozwiązanie w dziedzinie liczb zespolonych"
\(\displaystyle{ z^{2} +(1+2i)z + (i - 1) = 0}\)
Jeśli tak to też byłbym wdzięczny za przeprowadzenie mnie przez dokładny tok rozwiązywania