zadanie ze wzoru de Moivre'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Konqer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 lis 2005, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kołchoz

zadanie ze wzoru de Moivre'a

Post autor: Konqer »

Korzystając ze wzoru de Moivre'a wyrazić

\(\displaystyle{ \sin{3x}}\) przez funkcję \(\displaystyle{ \sin{x}}\).

Zupełnie tego nie rozumiem czy ktoś umie to rozwiązać? To jest cała seria zadań potrzebuję przynajmniej jednego pełnego rozwiązania żeby wiedzieć jak się brać za następne.

Przypomnę że wzór de Movre'a wygląda tak:

\(\displaystyle{ Z^{n}=r^{n}(\cos{n\varphi} + i\sin{n\varphi})}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

zadanie ze wzoru de Moivre'a

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ (\cos \varphi + i \sin \varphi)^3 = \cos 3 \varphi + i \sin 3 \varphi}\)
Rozpisując lewą stronę a następnie przyrównując części urojone lewej i prawej strony otrzymamy
\(\displaystyle{ 3 \cos^2 \varphi \sin \varphi - \sin^3 \varphi = \sin 3 \varphi}\)
następnie zamień kosinus po lewej na sinus i gotowe.
Awatar użytkownika
Konqer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 lis 2005, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kołchoz

zadanie ze wzoru de Moivre'a

Post autor: Konqer »

ale skąd się wzięło to równanie i dlaczego po lewej stronie nie bierzemy pod uwagę modułu (r)?

btw: gdyby jeszcze ktoś rzucił okiem na te liczby:
https://matematyka.pl/100638.htm
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

zadanie ze wzoru de Moivre'a

Post autor: luka52 »

To jest zapisana dowolna liczba zespolona \(\displaystyle{ z^3}\) na dwa różne sposoby. Zauważ, że \(\displaystyle{ r^3}\) i tak się uprości po obu stronach równania, więc nie ma potrzeby tego pisać.
ODPOWIEDZ