Witam, mam problem z tymi dwoma zadnkami. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Zad.1 Wyznacz współczynniki b,c tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x)*F(x)-H(x)}\) był wielomianem zerowym jeśli
\(\displaystyle{ W(x)= -3x+5, F(x)=x^2+bx+c, H(x)=-3x^2-x^2-2x+20}\)
Zad.2
Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=(ax-2)(x+2)^2, F(x)=(2x+b)(x^2+3)}\) oraz \(\displaystyle{ H(x)=5x^3+11x^2+10x-5}\). Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian \(\displaystyle{ W(x)+F(x)-H(x)}\) jest wielomianem zerowym ?
Pozdrawiam
Wielomiany z parametrami
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomiany z parametrami
\(\displaystyle{ W(x) \cdot F(x)-H(x)= (-3x+5) \cdot (x^2+bx+c)-(-3x^2-x^2-2x+20)=...}\)
Uporządkuj ten wielomian, najpierw powymnażaj 'nawiasy' później pogrupuj wyrazy i zapisz wielomian w postaci: \(\displaystyle{ a_3x^3+a_2x^2+a_1x+a_0}\). Wielomian będzie zerowy, gdy wszystkie współczynniki będą równe zero.
Uporządkuj ten wielomian, najpierw powymnażaj 'nawiasy' później pogrupuj wyrazy i zapisz wielomian w postaci: \(\displaystyle{ a_3x^3+a_2x^2+a_1x+a_0}\). Wielomian będzie zerowy, gdy wszystkie współczynniki będą równe zero.