Rozłóż wielomian na czynniki liniowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
escort
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 28 gru 2007, o 10:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż wielomian na czynniki liniowe

Post autor: escort »

Rozłóż wielomian P(x)na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ P(x)= \quad x^{3}-3x^{2}-2x+6}\)
za pomoc wielkie dzięki
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Rozłóż wielomian na czynniki liniowe

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ x^3-3x^2-2x+6 = x^2(x-3)-2(x-3) = (x^2-2)(x-3)= (x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})(x-3)}\)
ODPOWIEDZ