Krotność pierwiastków równania w zależnosci od parame

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
david16

Krotność pierwiastków równania w zależnosci od parame

Post autor: david16 »

Yavien pisze:Ustal krotności pierwiastków równania (2x^2+px+1)^2=0
w zależności od parametru p
david16 pisze:nauczyciel zadal nam takie zadanie :
Ustal krotności pierwiastków równania (2xdo2+px+1)^2=0
w zależności od parametru x
Proszę pomóżcie
[edit by Yavien]
Zapoznaj sie z oznaczeniami, ulatwia zrozumienie tresci oraz udzielenie odpowiedzi. Wyjatkowo poprawiam Twoja tresc i temat. Zwykle watki sa blokowane badz kasowane.
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Krotność pierwiastków równania w zależnosci od parame

Post autor: Zielony »

najpierw zapisz to tak, żebyśmy wszyscy mogli zrozumieć...

np.:
dwa do potęgi drugiej to 2^2
dwa razy 5 to 2*5

więcej chyba tłumaczyć nietrzeba?
metamatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Krotność pierwiastków równania w zależnosci od parame

Post autor: metamatyk »

A czy przypadkiem nie chodziło o parametr p ?.Więc jeśli chodzi o to zadanie i parametr p. Too musisz badac parabolę (2x^2+px+1). delta=0, dla p=2sqrt2 lub p=-2sqrt2.Wtedy będzie jeden pierwiastek dwukrotny, który podniesiony do kwadratu da pierwiastek 4-krotny.Dla pe(-inf,-2sqrt2) lub (2sqrt2,inf) parabola będzie miała dwa pierwiastki, które podniesione do kwadratu dadzą dwa 2-krotne pierwiastki.Gdy pe(-2sqrt2,2sqrt2) parabola nie bedzie miała pierwiastków rzeczywistych, jak również podniesiona do kwadratu.
ODPOWIEDZ