miejsca zerowe ilorazu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
julo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2009, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: julo1988 »

czy mógłby mi ktos pomóc znaleźć miejsca zerowe takiego ilorazu: \(\displaystyle{ \frac{2}{\frac{1}{3}x^{3}-3x+2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: piasek101 »

julo1988 pisze:czy mógłby mi ktos pomóc znaleźć miejsca zerowe takiego ilorazu: \(\displaystyle{ \frac{2}{\frac{1}{3}x^{3}-3x+2}}\)
Brak.
julo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2009, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: julo1988 »

a czy mogły ktoś pokazać ze ten wielomian w mianowniku nie ma miejsc zerowych?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: piasek101 »

julo1988 pisze:a czy mogły ktoś pokazać ze ten wielomian w mianowniku nie ma miejsc zerowych?
To zdecyduj - czy chcesz miejsca zerowe ilorazu czy miejsca zerowe mianownika tego ilorazu ?
Zapewniam Cię , że to dwa zupełnie inne zadania.
julo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2009, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: julo1988 »

samego mianownika
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: piasek101 »

Mianownik ma trzy pierwiastki - niestety na razie poza moim zasięgiem.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: xanowron »

Jedyne co mi przychodzi do głowy to wzory Cardano, wyrażenie w mianowniku ma trzy pierwiastki zespolone.
julo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2009, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

miejsca zerowe ilorazu

Post autor: julo1988 »

próbowałem... ale do niczego co by pierwiastki przypominało nie doszedłem;p
ODPOWIEDZ