Proszę o rozwiązanie krok po kroku bez żadnych tutaj należy skorzystać z tego i tego i już jest proste
\(\displaystyle{ x ^{3} - 7x = ft|4x ^{2} - 10\right|}\)
Równanie wielomianowe z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie wielomianowe z wartością bezwzględną
Wskazówka:
\(\displaystyle{ x^3-7x = |4x^2-10| x^3-7x=4x^2-10 x^3-7x = -(4x^2-10)}\)
Należy więc rozwiązać te dwa równania, a następnie sprawdzić które z otrzymanych rozwiązań (\(\displaystyle{ 1,5,-2}\) i \(\displaystyle{ -1,-5,2}\)) są rozwiązaniami równania wyjściowego. Zgadza się tylko dla \(\displaystyle{ -2,-1,5}\) więc to są wszystkie rozwiązania tegoż równania.
Q.
\(\displaystyle{ x^3-7x = |4x^2-10| x^3-7x=4x^2-10 x^3-7x = -(4x^2-10)}\)
Należy więc rozwiązać te dwa równania, a następnie sprawdzić które z otrzymanych rozwiązań (\(\displaystyle{ 1,5,-2}\) i \(\displaystyle{ -1,-5,2}\)) są rozwiązaniami równania wyjściowego. Zgadza się tylko dla \(\displaystyle{ -2,-1,5}\) więc to są wszystkie rozwiązania tegoż równania.
Q.