Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}}\) , \(\displaystyle{ x_{2}}\) , \(\displaystyle{ x_{3}}\) równania \(\displaystyle{ x^{3} - 6x^{2} + ax + 10 = 0}\) spełniają warunki \(\displaystyle{ x_{2} = x_{1} + 3}\) i \(\displaystyle{ x_{3} = x_{1} + 6}\) .
dzieki za pomoc
Zadanie - Wielomiany z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadanie - Wielomiany z parametrem
Powinno to coś dać - przyrównać lewą stronę do postaci i wyznaczyć ,,a".
\(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_1-3)(x-x_1-6)}\)
Albo wzory Viete'a.
\(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_1-3)(x-x_1-6)}\)
Albo wzory Viete'a.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2009, o 16:42 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadanie - Wielomiany z parametrem
Bez j.. .vorlee pisze:hmm, zabardzo mi nie pomogłeś
może jakaś realna pomoc ... ?
Wystarczy porównać (tak pisałem); za Ciebie tego nie zrobię - ale są tacy co nie stronią od gotowców.
\(\displaystyle{ x^3+6x^2+ax+10=(x-x_1)(x-x_1-3)(x-x_1-6)}\)