Liczby -2 i 1 są pierwiastkami wielomianu stopnia...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sensualite1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Liczby -2 i 1 są pierwiastkami wielomianu stopnia...

Post autor: sensualite1111 »

Liczby -2 i 1 są pierwiastkami wielomianu stopnia trzeciego. Współczynnik tego wielomianu przy najwyższej potędze jest równy 1. Wyznacz trzeci pierwiastek tego wielomianu, jeśli do jego wykresu należy punkt A(-1,6).
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Liczby -2 i 1 są pierwiastkami wielomianu stopnia...

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-p)(x+2)(x-1) \\ \\ W(-1)=6 \\ (-1-p)(-1+2)(-1-1)=6 \\ -1-p=-3 \\ p=2}\)
ODPOWIEDZ