sumy wspólczynników/zbiór rozwiazań/wartosci parametru/wykaż

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rah2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chelm
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

sumy wspólczynników/zbiór rozwiazań/wartosci parametru/wykaż

Post autor: rah2 »

1)Oblicz sumę współczynników
\(\displaystyle{ w(x)= (3-2x)^{2005} (2+4x-5 x^{2}) ^{2005}}\)

2)

zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ (x-1)(x ^{2}+bx+c)0}\) spełnia liczba rzeczywsta
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

sumy wspólczynników/zbiór rozwiazań/wartosci parametru/wykaż

Post autor: wb »

1. Suma współczynników jest równa W(1)=...

[ Dodano: 2 Stycznia 2009, 18:14 ]
2. Z rozwiązania wynika, że czynnik stopnia drugiego ma miejsca zerowe 1 oraz 2, skąd łatwo wyznaczyć b oraz c (c=2, b=-3 np. ze wzorów Viete'a)
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

sumy wspólczynników/zbiór rozwiazań/wartosci parametru/wykaż

Post autor: raphel »

rah2 pisze: 2)

zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ (x-1)(x ^{2}+bx+c) ,1)+(1,2)}\)


wyznacz b i c
mała podpowiedź:
po narysowaniu "niby wykresu" tego wielomianu można zauważyć, że aby spełniona była ta nierówność liczba 1 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu, oraz współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni. czyli rozwiązaniami tego trójmianu będą liczby 1,2.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sumy wspólczynników/zbiór rozwiazań/wartosci parametru/wykaż

Post autor: piasek101 »

rah2 pisze:4) wykaż ze nierówność \(\displaystyle{ x ^{4} -x ^{2}+1>0}\) spełnia liczba rzeczywsta
To raczej do poprawy - chyba brak jednego słowa ,,każda".

[ Dodano: 2 Stycznia 2009, 18:40 ]
3. Zauważyć, że jednym z pierwiastków jest x = 1 (to powinno pomóc).
rah2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chelm
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

sumy wspólczynników/zbiór rozwiazań/wartosci parametru/wykaż

Post autor: rah2 »

wb pisze:1. Suma współczynników jest równa W(1)=...

[ Dodano: 2 Stycznia 2009, 18:14 ]
2. Z rozwiązania wynika, że czynnik stopnia drugiego ma miejsca zerowe 1 oraz 2, skąd łatwo wyznaczyć b oraz c (c=2, b=-3 np. ze wzorów Viete'a)
no dobrze po narysowaniu wykresu widzie to co mi przekazałes, ale nie wiem jak to wykorzystac;/

\(\displaystyle{ w(1)=0 \wedge w(2)=0}\) i podstawić do wzoru a następnie wyliczyć b i a?

przy w(1) zeruje mi sie całkiem co mi nic nie daje;/

[ Dodano: 6 Stycznia 2009, 21:14 ]
piasek101 pisze:
rah2 pisze:4) wykaż ze nierówność \(\displaystyle{ x ^{4} -x ^{2}+1>0}\) spełnia liczba rzeczywsta
To raczej do poprawy - chyba brak jednego słowa ,,każda".

[ Dodano: 2 Stycznia 2009, 18:40 ]
3. Zauważyć, że jednym z pierwiastków jest x = 1 (to powinno pomóc).
tak kazda liczba rzeczywista,

a jak zauwązyć ze to ze jeden pierwiastek to x=1?
ODPOWIEDZ