rownania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
rownania wielomianowe
otoz mam do rozwiazania pare rownan z wielomianami, trudnosc tkwi w tym, ze kilku z nich nie umiem rozbic na czynniki korzystajac z wzorow skroconego mnozenia, grupowania wyrazow itd. (nie chodzi mi tu o 'zgadywanie' miejsca zerowego)
dzieki z gory za pomoc
1) \(\displaystyle{ 3x^{3} + 5x^{2} - 12x -20 = 0}\)
2) \(\displaystyle{ x^{3} + 12x^{2} + 44x +48 = 0}\)
3) \(\displaystyle{ x^{4} + 5x^{3} + 4x^{2} - 24x - 24 = 0}\)
4) \(\displaystyle{ (x^{2} + 2x)^{2} - (x+1)^{2} = 55}\)
dzieki z gory za pomoc
1) \(\displaystyle{ 3x^{3} + 5x^{2} - 12x -20 = 0}\)
2) \(\displaystyle{ x^{3} + 12x^{2} + 44x +48 = 0}\)
3) \(\displaystyle{ x^{4} + 5x^{3} + 4x^{2} - 24x - 24 = 0}\)
4) \(\displaystyle{ (x^{2} + 2x)^{2} - (x+1)^{2} = 55}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
rownania wielomianowe
zazwyczaj 'zgadywanie miejsca zerowego' i podzielenia wielomianu przez dwumian jest szybsze niż kombinowanie z grupowaniem wyrazów.
2) \(\displaystyle{ x^3+8x^2+4x^2+12x+32x+48=x^3+8x^2+12x+4x^2+32x+48=(x^2+8X^2+12X)(X+4)=(X+6)(X+4)(X+2)=0}\)
2) \(\displaystyle{ x^3+8x^2+4x^2+12x+32x+48=x^3+8x^2+12x+4x^2+32x+48=(x^2+8X^2+12X)(X+4)=(X+6)(X+4)(X+2)=0}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
rownania wielomianowe
\(\displaystyle{ x^4+4x^3+4x^2-x^2-2x-1=55\\
x^4+4x^3+3x^2-2x-56=0}\)
pierwiastki: \(\displaystyle{ x=2, \ x=-4}\)
podziel wielomian przez dwumian: \(\displaystyle{ (x-2)}\) a następnie przez: \(\displaystyle{ (x+4)}\)
x^4+4x^3+3x^2-2x-56=0}\)
pierwiastki: \(\displaystyle{ x=2, \ x=-4}\)
podziel wielomian przez dwumian: \(\displaystyle{ (x-2)}\) a następnie przez: \(\displaystyle{ (x+4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
rownania wielomianowe
mhm dzieki bardzo, czyli nie ma innego sposobu tylko szukac miejsc zerowych tak ?mmoonniiaa pisze:\(\displaystyle{ x^4+4x^3+4x^2-x^2-2x-1=55\\
x^4+4x^3+3x^2-2x-56=0}\)
pierwiastki: \(\displaystyle{ x=2, \ x=-4}\)
podziel wielomian przez dwumian: \(\displaystyle{ (x-2)}\) a następnie przez: \(\displaystyle{ (x+4)}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
rownania wielomianowe
można też tak wykombinowaćfuqs pisze:czyli nie ma innego sposobu tylko szukac miejsc zerowych tak ?
\(\displaystyle{ (x^{2} + 2x)^{2} - (x+1)^{2} = 55}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} + 2x)^{2} - (x^2+2x+1) = 55}\)
podstawimy \(\displaystyle{ t=x^2+2x}\)
\(\displaystyle{ t^2-t-1=55}\)
\(\displaystyle{ t^2-t-56=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta_t=1+224=225}\)
\(\displaystyle{ t_1=8}\)
\(\displaystyle{ t_2=-7}\)
pozostaje policzyć:
\(\displaystyle{ x^2+2x=8}\) oraz\(\displaystyle{ x^2+2x=-7}\) (w tym przypadku nie ma pierwiastków \(\displaystyle{ \Delta}\)