pierwiastki wymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
pierwiastki wymierne
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}+x+1}\) . Uzasadnij ze ten wielomian nie ma pierwiastkow dodatnich.
oraz
Uzasadnij ze wielomian nie ma pierwiastkow wymiernych.
oraz
Uzasadnij ze wielomian nie ma pierwiastkow wymiernych.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
pierwiastki wymierne
jeśli chodzi o pierwiastki wymierne to można skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych
na podstawie tego tw gdyby istniał jakiś pierwiastek wymierny to byłby on równy :
\(\displaystyle{ 1,-1,\frac{1}{2},-\frac{1}{2}}\)
wystarczy podstawić każdą z tych liczb i zobaczyć, że żadna z nich nie jest pierwiastkiem
[ Dodano: 29 Grudnia 2008, 23:41 ]
jeśli chodzi o pierwiastki dodatnie to zbadamy monotoniczność tej funkcji
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x+1 \newline
W^{'}(x)=6x^2+1\newline
6x^2+1>0}\)zachodzi to dla każdego x należące do zbioru liczb rzeczywistych
zatem fukcja jest rosnąca na całym zbiorze
dodatkowo W(0)=1
czyli dla dodatnich x przyjmuje zawsze wartości większe od 1
na podstawie tego tw gdyby istniał jakiś pierwiastek wymierny to byłby on równy :
\(\displaystyle{ 1,-1,\frac{1}{2},-\frac{1}{2}}\)
wystarczy podstawić każdą z tych liczb i zobaczyć, że żadna z nich nie jest pierwiastkiem
[ Dodano: 29 Grudnia 2008, 23:41 ]
jeśli chodzi o pierwiastki dodatnie to zbadamy monotoniczność tej funkcji
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x+1 \newline
W^{'}(x)=6x^2+1\newline
6x^2+1>0}\)zachodzi to dla każdego x należące do zbioru liczb rzeczywistych
zatem fukcja jest rosnąca na całym zbiorze
dodatkowo W(0)=1
czyli dla dodatnich x przyjmuje zawsze wartości większe od 1
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
pierwiastki wymierne
Pierwiastkami wymiernymi wielomianu są liczby \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) gdzie p jest dzielnikiem wyrazu \(\displaystyle{ a_0}\) zaś q wyrazu \(\displaystyle{ a_n}\).
Dzielnikami wyrazu \(\displaystyle{ a_0}\) są liczby 1 i -1 zaś\(\displaystyle{ a_n}\) 1, -1, 2, -2. Zatem pierwiastkami wymiernymi wielomianu mogą być liczby \(\displaystyle{ 1, -1, \frac{1}{2}, - \frac{1}{2}}\). Należy teraz sprawdzić czy któraś z tych liczb spełnia warunek W(x) = 0. Jeśli nie to oznacza że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.
Poza tym wielomian ten nie ma pierwiastków całkowitych, ponieważ takimi są liczby będące dzielnikami wyrazu wolnego (czyli w tym przypadku 1 i -1), zatem wielomian tym bardziej nie posiada żadnego pierwiastka dodatniego.
Dzielnikami wyrazu \(\displaystyle{ a_0}\) są liczby 1 i -1 zaś\(\displaystyle{ a_n}\) 1, -1, 2, -2. Zatem pierwiastkami wymiernymi wielomianu mogą być liczby \(\displaystyle{ 1, -1, \frac{1}{2}, - \frac{1}{2}}\). Należy teraz sprawdzić czy któraś z tych liczb spełnia warunek W(x) = 0. Jeśli nie to oznacza że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.
Poza tym wielomian ten nie ma pierwiastków całkowitych, ponieważ takimi są liczby będące dzielnikami wyrazu wolnego (czyli w tym przypadku 1 i -1), zatem wielomian tym bardziej nie posiada żadnego pierwiastka dodatniego.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
pierwiastki wymierne
korzystając z twierdzenia, że każdy niezerowy wielomian można przedstawić w postaci iloczynu wielomianów stopnia co najwyżej drugiego
my mamy wielomian stopnia trzeciego więc na mocy tego twierdzenia można go zapisać jako iloczyn wielomianu stopnia 2 i wielomianu stopnia 1
albo jako iloczyn trzech wielomian stopnia 1
a jak wiadomo wielomian stopnia pierwszego napewno na pierwiastek
my mamy wielomian stopnia trzeciego więc na mocy tego twierdzenia można go zapisać jako iloczyn wielomianu stopnia 2 i wielomianu stopnia 1
albo jako iloczyn trzech wielomian stopnia 1
a jak wiadomo wielomian stopnia pierwszego napewno na pierwiastek
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
pierwiastki wymierne
tu nie chodzi o to byś znajdowała dokładnie to rozłożenie, ale na mocy tego twierdzenia wiesz, że to jest możliwe, że rozkładając wielomian otrzymasz napewno jest stopnia pierwszego(który ma napewno pierwiastek) i wtedy nasz początkowy wielomian pierwiastek napewno ma
i tyle wystarczy
i tyle wystarczy
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
pierwiastki wymierne
Mialem takie zadanie na próbnej maturze, zrobilem tak samo że podstawialem te liczby i jeśli żadna nie spelnia warunku W(x)= 0 to nie ma pierwiastkowch wymiernych.Tomek_Z pisze:Pierwiastkami wymiernymi wielomianu są liczby \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) gdzie p jest dzielnikiem wyrazu \(\displaystyle{ a_0}\) zaś q wyrazu \(\displaystyle{ a_n}\).
Dzielnikami wyrazu \(\displaystyle{ a_0}\) są liczby 1 i -1 zaś\(\displaystyle{ a_n}\) 1, -1, 2, -2. Zatem pierwiastkami wymiernymi wielomianu mogą być liczby \(\displaystyle{ 1, -1, \frac{1}{2}, - \frac{1}{2}}\). Należy teraz sprawdzić czy któraś z tych liczb spełnia warunek W(x) = 0. Jeśli nie to oznacza że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.
Poza tym wielomian ten nie ma pierwiastków całkowitych, ponieważ takimi są liczby będące dzielnikami wyrazu wolnego (czyli w tym przypadku 1 i -1), zatem wielomian tym bardziej nie posiada żadnego pierwiastka dodatniego.
Dostalem 0 punktów za takie rozwiazanie ;
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
pierwiastki wymierne
też próbuję to rozwiązać, możesz wytłumaczyć co to jest \(\displaystyle{ W^{'}(x)=6x^2+1}\)?sea_of_tears pisze: jeśli chodzi o pierwiastki dodatnie to zbadamy monotoniczność tej funkcji
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x+1 \newline
W^{'}(x)=6x^2+1\newline
6x^2+1>0}\)zachodzi to dla każdego x należące do zbioru liczb rzeczywistych
zatem fukcja jest rosnąca na całym zbiorze
dodatkowo W(0)=1
czyli dla dodatnich x przyjmuje zawsze wartości większe od 1
szczerze mówiąc nie wiem, jak się wogóle bada monotoniczność wielomianów. czy nie tak jak np kwadratowej: w(x) a potem w(x+1) i sprawdzamy itd.?
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
pierwiastki wymierne
a no właśnie, w takim razie możecie mi pomóc z tym podpunktem a) wykorzystując jakąś inną metodę?