wielomian na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
wielomian na czynniki liniowe
Rozloz wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - 5x^{2} +3x+9}\)na czynniki liniowe.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
wielomian na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x^2+3x+9=
(x^3+x^2)+(-6x^2-6x)+(9x+9)=\newline
=x^2(x+1)-6x(x+1)+9(x+1)=
(x+1)(x^2-6x+9)=
(x+1)(x-3)^2}\)
(x^3+x^2)+(-6x^2-6x)+(9x+9)=\newline
=x^2(x+1)-6x(x+1)+9(x+1)=
(x+1)(x^2-6x+9)=
(x+1)(x-3)^2}\)