Wyznacz resztę z dzielenia wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adamos64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 5 lut 2008, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Luboń k Poznań:)
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianów

Post autor: adamos64 »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^4+4x^3+ax^2+2}\) przez dwumian x-1 wiedząc, że funkcja\(\displaystyle{ f(x)=ax^2+bx+c}\)największą wartość przyjmuje dla x=3 i wartość ta jest równa 11.

Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów.
luka52
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, o 00:06 przez adamos64, łącznie zmieniany 1 raz.
Popiolkas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 6 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianów

Post autor: Popiolkas »

wzor na Y wierzołkowe \(\displaystyle{ \frac{-\Delta}{4a}}\) i to sie rowna 11. wyliczasz a, podstawiasz to do wielomianu W i dzielisz:) pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, o 00:06 przez Popiolkas, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ