zadanie wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adamos64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 5 lut 2008, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Luboń k Poznań:)
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 3 razy

zadanie wielomiany

Post autor: adamos64 »

znajdź współczynnik c wiedząc że reszta z dzielenia wielomianu W(x)=\(\displaystyle{ x^4+2x^3+cx^2+7x+5}\) przez wielomian P(x)=\(\displaystyle{ x+1}\) jest równa 5
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

zadanie wielomiany

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+2x^3+cx^2+7x+5\newline
\newline
W(-1)=5\newline
W(-1)=(-1)^4+2(-1)^3+c(-1)^2+7(-1)+5=
1-2+c-7+5=c-3\newline
c-3=5\newline
c=8}\)
ODPOWIEDZ