Witam
otóż w trakcie rozwiązywania zadań natknąłem się na taki wielomian i nie mogę go ugryźć jakby ktoś miał chwilkę i napisał mi jak i czy to jest wykonalne będę wdzięczny:
Mianowicie wyznacz x i przedstaw w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+ x^{3}+ x^{2}+ x-6}\)
wyznacz x
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
wyznacz x
Użyj metody uniwersalnej
W(x) = (ax+b)(cx+d)
po wymnożeniu, pogrupowaniu i przyrównaniu współczynniku masz układ czterech równań z czterema niewiadomymi. Da się to jakoś policzyć.
Bo jak wrzucisz wzór funkcji do programu rysującego wykresy, to zobaczysz, że ten wielomian ma 2 miejsca zerowe, ale niestety oba niewymierne.
W(x) = (ax+b)(cx+d)
po wymnożeniu, pogrupowaniu i przyrównaniu współczynniku masz układ czterech równań z czterema niewiadomymi. Da się to jakoś policzyć.
Bo jak wrzucisz wzór funkcji do programu rysującego wykresy, to zobaczysz, że ten wielomian ma 2 miejsca zerowe, ale niestety oba niewymierne.