Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ska132
Użytkownik
Posty: 13 Rejestracja: 2 lis 2008, o 20:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 3 razy
Post
autor: ska132 » 17 gru 2008, o 20:15
Znajdź wielomian. który przy dzieleniu przez P daje iloraz Q i resztę R:
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+3x-1}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=x+1}\)
\(\displaystyle{ R(x)=10}\)
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 17 gru 2008, o 20:35
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+R(x)}\)
Podstawić i obliczyć