Rówanie z paramterem i styczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
Rówanie z paramterem i styczna.
Wyznacz wszystkie wartosci parametru k \(\displaystyle{ (k R)}\), dla których styczna do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)= x^{3}-x+ log_{2}(k-2)-log_{2}(k+1)}\) w punkcie \(\displaystyle{ M( x_{0}, y_{0})}\), gdzie \(\displaystyle{ x_{0}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Rówanie z paramterem i styczna.
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-1}\)
czyli
\(\displaystyle{ 3x^2-1=2}\)
i wystarczy rozwiązać równania f(1)=0 i f(-1)=0
czyli
\(\displaystyle{ 3x^2-1=2}\)
i wystarczy rozwiązać równania f(1)=0 i f(-1)=0