Mam problem z rozkaldem wielomianu na czynniki metodami typu wzory skrocnego mnozenia itp.
jak moge rozbic na czynniki wielomiany:
W(x) = \(\displaystyle{ x^{3} (x^{2} - 7 )^{2} - 36x}\)
W(x) = \(\displaystyle{ x^{3} + 5x^{2} + 3x -9}\)
z gory dzieki za pomoc
rozloz wielomian na czynniki
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
rozloz wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ x^3+5x^2+3x-9= \newline
x^3-x^2+6x^2-6x+9x-9=\newline
x^2(x-1)+6x(x-1)+9(x-1)=\newline
(x-1)(x^2+6x+9)=\newline
(x-1)(x+3)^2}\)
[ Dodano: 16 Grudnia 2008, 22:03 ]
\(\displaystyle{ x^3(x^2-7)^2 - 36x=\newline
x[x^2(x^2-7)^2 -36]=\newline
x[x(x^2-7)-6][x(x^2-7)+6]=\newline
x(x^3-7x-6)(x^3-7x+6)=\newline
\newline
x^3-7x-6=x^3+x^2-x^2-x-6x-6=
x^2(x+1)-x(x+1)-6(x+1)=
(x+1)(x^2-x-6)=
(x+1)(x+2)(x-3)
\newline
\newline
x^3-7x+6=x^3-x^2+x^2-x-6x-6=
x^2(x-1)+x(x-1)-6(x-1)=
(x-1)(x^2+x-6)=
(x-1)(x-2)(x+3)\newline
\newline
=x(x+1)(x+2)(x-3)(x-1)(x-2)(x+3)}\)
x^3-x^2+6x^2-6x+9x-9=\newline
x^2(x-1)+6x(x-1)+9(x-1)=\newline
(x-1)(x^2+6x+9)=\newline
(x-1)(x+3)^2}\)
[ Dodano: 16 Grudnia 2008, 22:03 ]
\(\displaystyle{ x^3(x^2-7)^2 - 36x=\newline
x[x^2(x^2-7)^2 -36]=\newline
x[x(x^2-7)-6][x(x^2-7)+6]=\newline
x(x^3-7x-6)(x^3-7x+6)=\newline
\newline
x^3-7x-6=x^3+x^2-x^2-x-6x-6=
x^2(x+1)-x(x+1)-6(x+1)=
(x+1)(x^2-x-6)=
(x+1)(x+2)(x-3)
\newline
\newline
x^3-7x+6=x^3-x^2+x^2-x-6x-6=
x^2(x-1)+x(x-1)-6(x-1)=
(x-1)(x^2+x-6)=
(x-1)(x-2)(x+3)\newline
\newline
=x(x+1)(x+2)(x-3)(x-1)(x-2)(x+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
rozloz wielomian na czynniki
oooo dzieki supersea_of_tears pisze:\(\displaystyle{ x^3+5x^2+3x-9= \newline
x^3-x^2+6x^2-6x+9x-9=\newline
x^2(x-1)+6x(x-1)+9(x-1)=\newline
(x-1)(x^2+6x+9)=\newline
(x-1)(x+3)^2}\)
[ Dodano: 16 Grudnia 2008, 22:03 ]
\(\displaystyle{ x^3(x^2-7)^2 - 36x=\newline
x[x^2(x^2-7)^2 -36]=\newline
x[x(x^2-7)-6][x(x^2-7)+6]=\newline
x(x^3-7x-6)(x^3-7x+6)=\newline
\newline
x^3-7x-6=x^3+x^2-x^2-x-6x-6=
x^2(x+1)-x(x+1)-6(x+1)=
(x+1)(x^2-x-6)=
(x+1)(x+2)(x-3)
\newline
\newline
x^3-7x+6=x^3-x^2+x^2-x-6x-6=
x^2(x-1)+x(x-1)-6(x-1)=
(x-1)(x^2+x-6)=
(x-1)(x-2)(x+3)\newline
\newline
=x(x+1)(x+2)(x-3)(x-1)(x-2)(x+3)}\)
zawsze mam klopoty z rozkaldem tą metoda