pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - x^{2} +ax + b}\) są tylko dwie liczby : 2 oraz (-3).
a) oblicz a i b
b) zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników liniowych
pierwiastkami wielomianu...
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
pierwiastkami wielomianu...
czyli masz
\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-3) = 0}\)
wystarczy rozwiązać
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 ^{3} - 2 ^{2} +2a+b=0 \\ -27 - 9 -3a +b=0 \end{cases}}\)
otrzymasz a)
a z B) nie powinnaś mieć wtedy problemu;)
\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-3) = 0}\)
wystarczy rozwiązać
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 ^{3} - 2 ^{2} +2a+b=0 \\ -27 - 9 -3a +b=0 \end{cases}}\)
otrzymasz a)
a z B) nie powinnaś mieć wtedy problemu;)