Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
number23wp
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Post
autor: number23wp »
Rozłoz wielomian w(x)=x^3-3x+2 na czynniki liniowe.
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
\(\displaystyle{ x^3-3x+2=x^3-2x-2x+2=x(x^2-1)-2(x-1)=x(x-1)(x+1)-2(x-1)=(x-1)[x(x+1)-2]=(x-1)(x^2+x-2)=(x-1)(x-1)(x+2)=(x-1)^2(x+2)}\)