z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
asiunia909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 34 razy

z parametrem

Post autor: asiunia909 »

dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=\(\displaystyle{ a^{2} x^{3} +3ax + 2a^{2}- 11a+10}\) przed dwumian x-1 jest równa 6?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

z parametrem

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(1)= a^{2} 1^{3} +3a 1 + 2a^{2}- 11a+10=6 \\ a^2+3a+2a^2-11a+10-6=0 \\ \\ ... \\ \\}\)
asiunia909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 34 razy

z parametrem

Post autor: asiunia909 »

wszystko by było ok ale wychodzi ujemna delta

[ Dodano: 15 Grudnia 2008, 20:00 ]
a nie dobrze jest zle obliczyłam
ODPOWIEDZ