wyznacz zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wlkp
- Podziękował: 9 razy
wyznacz zbiór
wyznacz zbiór liczb naturalnych które nie spełniaja nierówności \(\displaystyle{ {n+1\choose 2}>6}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznacz zbiór
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{2*(n-1)!}>6}\)
\(\displaystyle{ n(n+1)>12}\)
\(\displaystyle{ n^{2}+n-12>0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=49}\)
\(\displaystyle{ n_{1}=-4}\)
\(\displaystyle{ n_{2}=3}\)
\(\displaystyle{ n\in (-\infty,-4) \cup (3,+\infty)}\)
Uwzględniając, że \(\displaystyle{ n\in N^{+}}\)
Otrzymujemy, że \(\displaystyle{ n\in \{3,4,5,6,...,+\infty \}}\)
\(\displaystyle{ n(n+1)>12}\)
\(\displaystyle{ n^{2}+n-12>0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=49}\)
\(\displaystyle{ n_{1}=-4}\)
\(\displaystyle{ n_{2}=3}\)
\(\displaystyle{ n\in (-\infty,-4) \cup (3,+\infty)}\)
Uwzględniając, że \(\displaystyle{ n\in N^{+}}\)
Otrzymujemy, że \(\displaystyle{ n\in \{3,4,5,6,...,+\infty \}}\)
wyznacz zbiór
Ale w zadaniu pytają o liczby które NIE spełniają nierówności więc po mojemu to będzie:
\(\displaystyle{ x \in \lbrace 0,1,2,3 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ x \in \lbrace 0,1,2,3 \rbrace}\)