Proszę o pomoc z następującym zadaniem:
\(\displaystyle{ W(x)}\) jest wielomianem czwartego stopnia, a liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest jego czterokrotnym pierwiastkiem. Znajdź wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ W(1)=80}\)
Krotność pierwiastka oraz znajdywanie wielomianu
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Krotność pierwiastka oraz znajdywanie wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-3)^{4}}\)
\(\displaystyle{ W(1)=80}\)
\(\displaystyle{ W(1)=a(1-3)^{4}=a*(-2)^{4}=16a=80 a=5}\)
\(\displaystyle{ W(1)=80}\)
\(\displaystyle{ W(1)=a(1-3)^{4}=a*(-2)^{4}=16a=80 a=5}\)