Rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Rownanie
1. Rozwiaz rownanie 12x^2-x=4-3x^3. Wskaz wsrod rozwiazan rownania liczby wymierne. prosze o pomoc;)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rownanie
\(\displaystyle{ 12x^2-x=4-3x^3 \\
3x^3+12x^2-x-4=0 \\
3x^2(x+4)-(x+4)=0\\
(x+4)(3x^2-1)=0 \\
(x+4)( \sqrt{3} x-1)( \sqrt{3} x+1)=0 \\
x=-4 W x= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3} W x=- \frac{1}{ \sqrt{3} } = - \frac{ \sqrt{3} }{3} W}\)
3x^3+12x^2-x-4=0 \\
3x^2(x+4)-(x+4)=0\\
(x+4)(3x^2-1)=0 \\
(x+4)( \sqrt{3} x-1)( \sqrt{3} x+1)=0 \\
x=-4 W x= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3} W x=- \frac{1}{ \sqrt{3} } = - \frac{ \sqrt{3} }{3} W}\)