równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
czarnuch36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 gru 2008, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

równanie

Post autor: czarnuch36 »

mozecie mi pomoc rozwiazac to zadanie...
Rozwiaz równania:

27x^3-1=0


dziekuje z góry
zico232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 9 gru 2008, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

równanie

Post autor: zico232 »

\(\displaystyle{ 27x^{3}-1=0}\)
\(\displaystyle{ 27x^{3}=1}\)
\(\displaystyle{ x^{3}= \frac{1}{27}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{3}}\)
czarnuch36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 gru 2008, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

równanie

Post autor: czarnuch36 »

dzieki wielkie zgadza sie
ODPOWIEDZ